rss
email
twitter
facebook

Monday, February 28, 2011

Saman Trafik | Pejabat Pos


Aduh.memang tengah hangat dan kecoh pasal isu saman trafik ni. Sedang tengah semangat nak membayar kat pejabat pos, sistem pulak boleh tergendala.

Ramai yang kecewa apabila sistem pembayaran saman trafik tergendala di seluruh pejabat pos 1 Malaysia. Dan lebih sadis sampai nombor giliran pun boleh habis.

Bila nak bayar melalui Myeg pula line problem pula. Malang sungguh di saat2 akhir ini. Dan ramai yang minta agar tempoh pembayaran saman trafik ini dilanjutkan lagi.

Itulah akibatnya apabila sikap suka bertangguh diamalkan selalu. Kita juga yang susah akhirnya. Belum pasti lagi sama ada kerajaan akan melanjutkan lagi tempoh bagi orang ramai membuat pembayaran saman trafik mereka di pejabat pos dan balai polis seluruh negara.


Sunday, February 27, 2011

Bayar Saman Trafik| Pejabat Pos


Berita baik buat yang masih lagi yang tidak sempat membayar tunggakan saman trafik ! Pada Ahad 27 Februari 2011 semua pejabat pos akan di buka seluas-luasnya dari jam 8.30 pagi hingga 5.00 petang.

Bayarlah saman sementara masih ada diskaun 50 peratus. Kalau masih ada yang berdegil, kelak korang yang akan menyesal sebab saman akan tetap kena dibayar, disenarai hitam, dikenakan mata KEJARA dan tiada lagi diskaun.
*
*

*

Wah..dengar-dengar sampai sesak laman web www.myeg.com.my dibuatnya!! Isk..isk.

Thursday, February 24, 2011

Pagerank ~Apa tuh?


Aku nak sembang pasal Pagerank ni tak berapa nak cerdik jadi ini ada satu sumber yang ringkas dan mudah difahami untuk korang yg masih tertanya2 apa itu Pagerank dan kelebihannya. Check it out.



PR0 – Bad. Anda tidak tersenarai di Google atau anda baru bermula. Tidak bagus.

PR1 – Very Poor. Satu-satunya yang baik mengenai PR1 adalah anda telah tersenarai di Google.

PR2 – Poor. Khabar baik buat anda, anda boleh meningkatkan lagi kedudukan anda.

PR3 – Average. Kerana kebanyakkan blog atau website di PR3.

PR4 – Above Average. Anda akan mula rasai kehangatan berblog.

PR5 – Good. Dengan PR5 blog anda akan tersenarai di halaman pertama di enjin pencarian dengan beberapa istilah atau keyword yang di cari.

PR6 – Great. Anda telah melakukan kerja dengan baik. Anda mampu bersaing dengan beberapa blog yang mempunyai pagerank lebih daripada PR6.

PR7 – On Fire. Jika anda berada di PR7, anda akan sentiasa di halaman utama enjin pencarian. Semua orang akan bermimpi untuk mendapatkan PR7.

Untuk PR8 – PR10 ini adalah untuk pengetahuan anda sahaja. :)

PR8 – Big. Seperti ESPNPRChecker dan TwitterMicrosoft dan Yahoo!

PR10 – The Best. Seperti Facebook dan Google (sudah semestinya)


Sumber: 
http://blog.mohdisa.com/jom-kenali-google-pagerank-dengan-lebih-lanjut.html#ixzz1EqTmPwxU

Keputusan Bolasepak Malaysia vs Pakistan



Sekalung tahniah kepada pasukan bolasepak Malaysia kerana sekali lagi dengan gagah menundukkan pihak Pakistan dengan bergaya pada perlawanan semalam yang berlangsung di Stadium Shah Alam.

2 gol Malaysia dijaringkan oleh Wan Zaharulnizam Wan Zakaria dan Mohd Irfan Fazail masing2 pada minit ke-3 dan 45 di separuh masa pertama. Bagaimanapun skuad negara perlu menggalas tugas yang lebih berat apabila gagal menjaringkan gol yang sebanyak mungkin bagi menutup terus peluang Pakistan pada 9 Mac ini.

Sesungguhnya terdapat peningkatan dan kemajuan di arena bolasepak negara sekarang. Teruskan menyokong skuad bolasepak Malaysia.

Sekalung tahniah diucapkan!!

Bayar Saman~ Sikap Suka Melengah


Sikap suka menangguh dari membayar saman sudah menjadi kebiasaan dalam masyarakat kita. Pelbagai alasan yang diberikan antaranya:

1) Yang paling popular~ tak tahu dorang telah disaman! 
2) Tak tahu macam mana nak check saman..
3) Takde duit - saman dah beribu ler tu.
4) Tunggu dulu..pasti ada diskaun saman nanti..haha
5) Tak ada kenderaan tapi disaman juga~ kes terpencil nih.
6) Dan seribu satu alasan yang tak boleh diterima akal..

____________________

Anyway sekarang ni terdapat pelbagai kemudahan untuk kita memeriksa status kenderaan dan lesen kita samada terdapat di dalam rekod yang buruk atau tidak.

1) Melalui sms ~ Taip POLIS SAMAN (nombor kenderaan) OR POLIS SAMAN (No IC) SEMUA dan hantar kepada 32728/ DAPAT.

2) Ataupun melalui:


Jadi lepas ni jangan ada lagi sikap suka bertangguh hingga ke saat2 akhir. Bagi yang belum menjelaskan saman masih ada masa sehingga 28 Februari 2011 dan tindakan senarai hitam dan mata KEJARA akan dikuatkuasakan selepas tarikh tersebut. Ayuh cepat bayar dan hindari kesalahan lalulintas!!





Sunday, February 13, 2011

Hukum Perayaan Valentine Day| Haram?

Hu
Salam semua. Ah kalau di tanya bila sambutan Hari Kekasih ataupun Valentines Day, semua org dapat menjawab dengan tepat! 14 Februari setiap tahun. Tak sipi langsung!! Tapi cuba tanya berape haribulan tarikh Sambutan Maulidur Rasul..harammm..langsung tak ingatlah bang,..semalam ingat tapi hari ni tetiba lupa.

Ha..buat adik2 yang tengah dok rajin search kat Google nak mencarik valentines day cards  tu jangan buat2 tak reti lak nak carik hukum kita sebagai umat Islam ni dalam sibuk nak menyambut Hari Valentine ni. Dahla org Kristian sendiri pun menganggapnya sebagai tradisi sahaja..ni kita pulak yang terlebih Kristian dari diorang. Isk..Subhanallah!



So sama2lah kita perbanyakkan selawat dan doa buat Nabi Muhammad S.A.W selalu dan menghayati segala perjuangan baginda sempena Hari Kelahirannya yang bakal tiba.


Saman|Demerit|Senarai Hitam

RM 300 melayang begitu jer!! Mungkin cecah beribu2 ringgit! Macam air! Korang tak sayang duit ker? Ha baca ni dan jangan terkejut beruk!

Ha..bagi sesiapa yang masih mempunyai sebarang saman tertunggak tak kiralah samada oleh JPJ atau pun pihak PDRM, bersegeralah selesaikan dlm tempoh kelonggaran yang diberikan sehingga 28 Februari 2011 ni.

KALAU TIDAK ANDA AKAN DISENARAI HITAM!!

Dan jika anda mempunyai pelbagai soalan dan kekeliruan yang bersarang dalam benak, bolehlah layari laman ini. SAMAN EKOR-SOALAN LAZIM


Tuesday, February 8, 2011

10 Artikel Terbaik Tahun 2010|Terbaik Sepanjang Zaman

Not Obsolete Yet. So Grab It!

One Step Ahead . No Turning Back