rss
email
twitter
facebook

Sunday, December 9, 2012

IPAD MINI | MALAYSIA



Sekian lama menunggu kemunculannya, akhirnya tablet iPad Mini dari Apple sampai juga untuk pasaran Malaysia. Pasti ramai yang beratur panjang bagi mendapatkan gadjet yang hebat dengan pelbagai ciri-ciri menarik yang menjadi nilai tambah kepada abangnya, iPad 2.

*
*

*





Setakat ini tiada lagi penawaran pakej iPad Mini bersama telco tempatan seperti Celcom, Maxis dan DiGi mungkin kerana mereka lebih menumpukan kepada pelancar iPhone 5 tidak lama lagi. Walaubagaimanapun anda boleh mendapatkan iPad Mini ni samada di retail store seluruh negara atau cawangan seperti Seng Heng dan Courts Mammoth.

Untuk maklumat lanjut layari Apple Store Malaysia



Sunday, November 25, 2012

Kamera AES | Mesti Tahu!



Apa Itu Sistem Kamera AES (Automatic Enforcement System) Dan Bagaimana Ia Berfungsi.


Sila baca Wiki - AES


*
*

Lokasi Kamera AES




Contoh Imej Kesalahan Dirakam AES.



*
*

*

Mengesan Kamera AES Menggunakan Aplikasi Android.





Dengan kecanggihan teknologi ICT, ditambah lagi majoriti daripada rakyat Malaysia menentang kaedah tersebut yang dianggap sama seperti ‘saman ekor’ telah mendorong seorang warganegara Malaysia yang prihatin bagi mencipta satu aplikasi yang membolehkan pengguna mengesan lokasi kamera AES melalui telefon pintar mereka.


* Mengesan lokasi AES pada jarak 500 meter dari posisi kereta anda sewaktu memandu.

* Membunyikan signal amaran sebaik sahaja kereta anda memasuki jarak 500 meter tadi.

* Anda hanya perlukan sebarang peranti Android yang di install Adobe AIR dan ON kan GPS agar ia dapat berfungsi.


Perisian ini boleh dimuaturun melalui Google Play dan diberikan secara percuma.

*
*

*


Tragedi Kamera AES

Tumbang tak tahu apa punca. Tiada kesan pelanggaran. Mungkin perbuatan khianat.

Ini mesti lori punya kerja. Anyway bukan cara terbaik untuk protes.




Mungkin kesejukan malam hari menyebabkan kamera-kamera ini diselimut. 

*
*

*


Lain-Lain Isu Berkaitan Kamera AES.














Monday, November 19, 2012

Panggilan Percuma Dengan Blackberry




TORONTO 18 Nov. - Pengguna telefon pintar BlackBerry, tidak lama lagi boleh membuat panggilan secara percuma melalui rangkaian WiFi, hanya dengan menggunakan perkhidmatan teks mesej BlackBerry Messenger (BBM). Perkara tentang ciri terbaharu telefon pintar itu diumumkan oleh pembuat gajet berkenaan, Research In Motion (RIM), baru-baru ini. Dengan aplikasi itu, pengguna BBM boleh membuat pilihan sama ada untuk membuat panggilan, atau menghantar teks mesej dengan skrin yang boleh membuat dua paparan. Ciri-ciri terbaharu itu akan dikemas kini secara percuma bagi pengguna BlackBerry sedia ada, menjelang pelancaran telefon BlackBerry 10 pada 30 Januari ini, sekali gus menjamin kelangsungan RIM.

Menurut RIM, perkhidmatan panggilan BBM hanya boleh digunakan oleh gajet yang mempunyai sistem operasi BlackBerry 6 atau yang lebih tinggi, dengan usaha menaik taraf akan dilaksanakan juga ke atas BlackBerry 5. RIM membuat pendedahan mengejutkan dalam laporan pendapatannya baru-baru ini dengan mengumumkan pengguna gajet itu semakin meningkat, ekoran kemunculan pasaran baharu serta perkhidmatan BBM. Bagaimanapun, syarikat itu kini bergelut untuk menarik perhatian pelanggan di Amerika Utara yang mula beralih kepada telefon Android dan iPhone. RIM yang berpangkalan di Kanada mendakwa, pengenalan perkhidmatan panggilan itu dapat membantu mereka mengembangkan pasaran telefon itu yang kini mendapat sambutan baik di Indonesia, Nigeria dan Afrika Selatan. - AP

Saturday, October 20, 2012

Final Piala Malaysia 2012 | Keputusannya!


Saksikan Final Piala Malaysia 2012 antara Pasukan ATM vs Pasukan Kelantan pada malam ini, Sabtu bersamaan 20 Oktober 2012 bertempat di Stadium Shah Alam.

Keputusannya terletak di kaki para pemain ler.. Harap pasukan kawe iaitu ATM menang besar ler weh..Haha.

Sunday, October 14, 2012

Sehari Di Seminar Jutawan Industri | Dr Azizan Osman


Seminar Jutawan Industri Edisi Khas 2012 yang telah diadakan di Wisma MCA, Kuala Lumpur pada 14 Okt 2012. 

Beribu jugak yang hadir terdiri dari pelbagai golongan, peniaga, usahawan, artis dan orang yang tidak ada apa-apa macam aku ni pun berlambak. Semoga serba sedikit tips dan pedoman (Rajah PIRAMID, M.E.N.T.O.R dll) yg diajarkan oleh Dr Azizan Osman dapat dijadikan pembuka jalan dan peluang.

Jangan lepaskan peluang bagi yang belum sempat. Anda buat anda yang dapat!

Saksikan Iklan Jutawan Industri.


Bagi yang berminat bolehla mendaftar Seminar Jutawan Industri pada masa-masa akan datang.



Tuesday, September 25, 2012

Gambar-Gambar Kemalangan Di Ayer Keroh | 24 Sept 2012


Sadis lagi menyayat hati. Kemalangan jalanraya yang membabitkan 3 lori, 3 kereta, 4 motorsikal dan mengorbankan 2 orang amat tragis dan tidak sepatutnya berlaku.











Kalau ikutkan situasi seperti pada rajah, mangsa yang dirempuh tidak ada kena-mengena pun dengan laluan lori yang terbabit. Bagaimanapun apa jua punca penyebabnya, kita hendaklah sentiasa beringat diri kita dan juga orang lain. Elakkan tragedi.




Gambar: Ikhsan Carigold Forum




Saturday, September 22, 2012

Hot Keywords | Google



Berikut di atas adalah hot keywords dalam carian google dalam seminggu ini. So bagi yang nak up kan lagi SEO blog masing2, leh try weh. Tapi jangan lak pi upkan pasal Magnum 4d tu..

Saturday, September 15, 2012

IPHONE 5 | WHAT THE HECKS?


Pasti ramai yang ternanti-nati kemunculan iPhone 5 terkini dari Apple. Terlalu banyak rumors yang berlegar di internet mengenai spec telefon pintar ini sebelum ini.



Yang terkini, dengan skrin 4" retina display, A6 chipset sebagai teras pemacu, keupayaan data yang menyokong LTE, iPhone 5 juga mempunyai kelebihan wireless dan browsing internet yang lebih pantas berbanding model-model sebelum ini.


iPhone 5 akan mula berada di pasaran Malaysia selepas pelancaran pada 28 Sept 2012 ini. Maklumat lanjut boleh kunjungi website Apple ini.

Monday, June 18, 2012

Tips Penjagaan Tayar Kereta Berkesan!



Berikut dipaparkan tips penjagaan tayar kereta anda. Hanya dengan melihat pada tayar sahaja kita dapat mengetahui pelbagai maklumat mengenai hayat dan potensi tayar kereta. Ia juga adalah panduan yang baik bagi yang baru hendak menukar atau membeli tayar terpakai

Sunday, June 17, 2012

8 Amalan Tambah Rezeki


Ramai yang mengadu berbagai..rezeki sempitlah, dah macam-macam usaha tapi tak berjaya, buat baik pun susah tak senang-senang baik buat jahat je...

Pasti ada sebab-sebab tertentu kenapa Allah S.W.T tahan rezeki kita. Anyway di sini aku paparkan 8 amalan yang insyallah jika diamalkan dengan penuh ikhlas dapat petunjuk dan rezeki dilapangkan buat kita dan keluarga.




Thursday, April 26, 2012

Jubah Rasulullah S.A.W



Aku terjumpa gambar di atas di dalam satu laman forum yang menunjukkan peninggalan jubah kepunyaan Nabi Muhammad S.A.W dan puteri baginda iaitu Saiyidatina Fatimah.

Sahih atau tidak aku tak pasti. Atau mungkin juga sekadar replika yang menyerupai keadaan sebenar, tiada siapa yang pasti.

Anyway salam dan selawat buat Nabi junjungan kita dan keluarganya. Baginda merupakan role model dari segenap aspek kehidupan buat kita umatnya.

Saturday, April 21, 2012

Proton Preve Accident!


Satu lagi model kereta Proton kebanggaan Malaysia telah dilancarkan pada 16 April 2012! Proton Preve. Gambar berikut mungkin mengiurkan anda semua..





Untuk makluman, Proton Preve ini adalah model kereta Proton yang kedua selepas Exora Bold yang dilengkapi dengan enjin berkuasa turbocharger..wow. Dengan hampir 94 peratus komponenya dari pengedar tempatan telah membuktikan kebolehan kita dalam bidang automotif semakin cemerlang!

Proton Preve ditawarkan dengan harga dari RM 59,990 hingga RM 72,990 yang tentunya agak murah dalam segmen saingannya. Dan yang paling bestnya, ia juga dilengkapi dengan kemudahan akses internet 4G dari YES. Hebatkan?!

*
*

*


Dan lihat juga berita panas yang melanda kereta kesayangan aku ini bila kecoh yang Proton Preve ini eksiden agak teruk kat susur DUKE, Sentul. Hingga ada mulut dan tangan yang busuk memburuk-burukkan kualiti Proton Preve ini. 


 Sumber penuh dari nescafeais.com - PROTON PREVE PATAH RODA KEMALANGAN dan paultan.org - PREVE ACCIDENT

Anyway aku tetap berbangga dan aku percaya PROTON akan terus maju dan gemilang di masa hadapan dengan sokongan semua rakyat Malaysia!




Semakan Penyata Gaji 2012 | SSM


Kerajaan telah mengumumkan kenaikan gaji kakitangan awam dan kerajaan sehingga 13 peratus baru-baru ini. Anda bolehlah membuat semakan penyata gaji terbaru bagi SSM 2012 bagi mengetahui gaji terkini dan tunggakan kenaikan gaji berkuatkuasa 1 Januari 2012 di laman web berikut:


Antara maklumat lain yang boleh diperolehi adalah seperti e-Penyata Gaji dan Laporan, e-Peperiksaan, e-Maklum, e-Kursus dan lain-lain maklumat yang berguna seperti Tarikh Pembayaran Gaji Tahun 2012.

Sunday, March 25, 2012

Semua Berkaitan UPU


Tahniah buat adik-adik yang telah berjaya mendapat keputusan yang cemerlang dalam Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2011 baru-baru ini. Buat yang kurang menyerlah jangan berputus asa sebab masih banyak ruang dan platform untuk kita memajukan diri. Yang penting ada usaha dan perancangan yang jitu.

Di sini disenaraikan link-link penting buat rujukan:



SAPS |SISTEM ANALISIS PEPERIKSAAN SEKOLAH | PANDUAN


Satu lagi kemudahan yang disediakan bagi menambahbaik sistem pendidikan di Malaysia. SAPS (Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah).

Berikut adalah sedikit info berkaitan SAPS ini:

1. Pusat pengumpul, pemyimpan dan analisis data peperiksaan sekolah seluruh Malaysia.
2. Hanya boleh dicapai secara online oleh pihak tertentu sahaja seperti KPM, JPN, PPD dan sekolah.
3. Operator terminal di sekolah adalah guru yang mengakses dan kemaskini maklumat .

Laman Web SAPS: http://saps.moe.gov.my

Kredit kepada : http://www.expresi.org


AWAS MAKANAN TIRUAN! | JANGAN TERTIPU | NI PANDUANNYA



Kita generasi yang sungguh beruntung kerana hidup pada zaman yang kaya dengan segala kemudahan teknologi ICT, kenderaan yang pantas mengusung kita di sana-sini, pelbagai kemudahan yang tidak dapat dikecapi oleh generasi sebelum kita.

Namun seiring dengan segala nikmat kemudahan yang kita perolehi, pelbagai masalah yang pelik-pelik telah timbul yang turut mengkucar-kacirkan kehidupan kita. Antaranya dari segi pemakanan

Percayakah anda bahawa kita mungkin telah mengambil pelbagai jenis makanan yang kita sangkakan asli dan bermanfaat tetapi sebaliknya! (Makanan Tiruan)

Ni satu lagi penemuan:


F1 SEPANG 2012 | KEPUTUSAN PENUH GP MALAYSIA | UPDATED

 Sungguh mengujakan! Penuh debaran bagi Perlumbaan FORMULA 1 di Litar Sepang pada tahun 2012

Untuk keputusan penuh perlumbaan, sama-samalah kita saksikan perlumbaan F1 GP MALAYSIA 2012 di litar Sepang pada Ahad bersamaan 25 Mac 2012 jam 4 petang. Adakah pasukan pilihan anda bakal tersenarai?

Lain-lain berita berkaitan:

3. Lewis Hamilton Mc Laren Kuasai Sesi Latihan Di Sepang.

Terkini! Keputusan Terkini Perlumbaan F1 GP Malaysia 2012 di Litar Sepang.


1. Fernando Alonso – Ferrari
2. Sergio Perez – Sauber
3. Lewis Hamilton – McLaren
4. Mark Webber – Red Bull
5. Kimi Raikkonen – Lotus
6. Bruno Senna – Williams
7. Paul Di Resta – Force India
8. Jean-Eric Vergne – STR
9. Nico Hulkenberg  - Force India
10.Michael Shumacher – Mercedes




Wednesday, March 21, 2012

BAD AND GOOD ABOUT OURSELF

YANG BAIK.. YANG BURUK DAN YANG HODOH

Amalan yang paling membinasakan - Bimbang dan Takut

... Ubat Tidur yg. Paling berkesan. - ketenangan fikiran

Kehilangan yg. Paling besar. - Hilang Rasa Hormat Diri

2 perkataan yang Paling Berkuasa - Saya Boleh! I Can!

Emosi yang paling Tak Guna - Self-Pity. Kesiankan Diri Sendiri.

Senjata yg. Paling tajam Berbisa. Memusnahkan - Lidah

Harta yg. Paling Bernilai - Kepercayaan diri 'Faith'

Yang Paling melegakan dan Memberi Kepuasan – Memberi dan Membantu Orang Lain.

Kecacatan Personaliti yg. Paling Hodoh - 'Selfishness' Pentingkan Diri Sendiri.

Pakaian yg. Paling Cantik - Senyuman manis penuh Keikhlasan.

The most Powerful Force in Life – LOVE

Mari sama-sama kita renungi di hujung minggu!
Salam dan Doa Dari KU..
Oleh: Datuk Dr Maznah Hamid
 

RAHSIA AWET MUDA NENEK KU!

 Yang baru menyambut hari jadi ke 103 tahun, Petua nenek untuk cucu-cicit-piut yang amat dikasihinya...
...
Untuk lidah…
Nenek hanya berkata yang benar dan jujur sahaja

Untuk suara merdu...
Membaca Al-Quran dan berdoa

Untuk kecerahan mata...
Airmata kasih – kasihan

Untuk tangan...
Bersedekah, derma, beramal

Untuk tubuh..
Sentiasa tegak, lurus. tidak bongkok & ’bengkok’

Untuk segar sihat..
Puasa, sembahyang dan membanting tulang

Untuk ketenangan jiwa..
Bersihkan hati dari sifat dengki khianat

Ketenteraman hidup..
Bebaskan diri dari hutang piutang. Hidup bersederhana

Bagaimana dengan anda?
Oleh: Datuk Dr Maznah Hamid

Not Obsolete Yet. So Grab It!

One Step Ahead . No Turning Back