rss
email
twitter
facebook

Sunday, March 25, 2012

Semua Berkaitan UPU


Tahniah buat adik-adik yang telah berjaya mendapat keputusan yang cemerlang dalam Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2011 baru-baru ini. Buat yang kurang menyerlah jangan berputus asa sebab masih banyak ruang dan platform untuk kita memajukan diri. Yang penting ada usaha dan perancangan yang jitu.

Di sini disenaraikan link-link penting buat rujukan:



SAPS |SISTEM ANALISIS PEPERIKSAAN SEKOLAH | PANDUAN


Satu lagi kemudahan yang disediakan bagi menambahbaik sistem pendidikan di Malaysia. SAPS (Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah).

Berikut adalah sedikit info berkaitan SAPS ini:

1. Pusat pengumpul, pemyimpan dan analisis data peperiksaan sekolah seluruh Malaysia.
2. Hanya boleh dicapai secara online oleh pihak tertentu sahaja seperti KPM, JPN, PPD dan sekolah.
3. Operator terminal di sekolah adalah guru yang mengakses dan kemaskini maklumat .

Laman Web SAPS: http://saps.moe.gov.my

Kredit kepada : http://www.expresi.org


AWAS MAKANAN TIRUAN! | JANGAN TERTIPU | NI PANDUANNYA



Kita generasi yang sungguh beruntung kerana hidup pada zaman yang kaya dengan segala kemudahan teknologi ICT, kenderaan yang pantas mengusung kita di sana-sini, pelbagai kemudahan yang tidak dapat dikecapi oleh generasi sebelum kita.

Namun seiring dengan segala nikmat kemudahan yang kita perolehi, pelbagai masalah yang pelik-pelik telah timbul yang turut mengkucar-kacirkan kehidupan kita. Antaranya dari segi pemakanan

Percayakah anda bahawa kita mungkin telah mengambil pelbagai jenis makanan yang kita sangkakan asli dan bermanfaat tetapi sebaliknya! (Makanan Tiruan)

Ni satu lagi penemuan:


F1 SEPANG 2012 | KEPUTUSAN PENUH GP MALAYSIA | UPDATED

 Sungguh mengujakan! Penuh debaran bagi Perlumbaan FORMULA 1 di Litar Sepang pada tahun 2012

Untuk keputusan penuh perlumbaan, sama-samalah kita saksikan perlumbaan F1 GP MALAYSIA 2012 di litar Sepang pada Ahad bersamaan 25 Mac 2012 jam 4 petang. Adakah pasukan pilihan anda bakal tersenarai?

Lain-lain berita berkaitan:

3. Lewis Hamilton Mc Laren Kuasai Sesi Latihan Di Sepang.

Terkini! Keputusan Terkini Perlumbaan F1 GP Malaysia 2012 di Litar Sepang.


1. Fernando Alonso – Ferrari
2. Sergio Perez – Sauber
3. Lewis Hamilton – McLaren
4. Mark Webber – Red Bull
5. Kimi Raikkonen – Lotus
6. Bruno Senna – Williams
7. Paul Di Resta – Force India
8. Jean-Eric Vergne – STR
9. Nico Hulkenberg  - Force India
10.Michael Shumacher – Mercedes




Wednesday, March 21, 2012

BAD AND GOOD ABOUT OURSELF

YANG BAIK.. YANG BURUK DAN YANG HODOH

Amalan yang paling membinasakan - Bimbang dan Takut

... Ubat Tidur yg. Paling berkesan. - ketenangan fikiran

Kehilangan yg. Paling besar. - Hilang Rasa Hormat Diri

2 perkataan yang Paling Berkuasa - Saya Boleh! I Can!

Emosi yang paling Tak Guna - Self-Pity. Kesiankan Diri Sendiri.

Senjata yg. Paling tajam Berbisa. Memusnahkan - Lidah

Harta yg. Paling Bernilai - Kepercayaan diri 'Faith'

Yang Paling melegakan dan Memberi Kepuasan – Memberi dan Membantu Orang Lain.

Kecacatan Personaliti yg. Paling Hodoh - 'Selfishness' Pentingkan Diri Sendiri.

Pakaian yg. Paling Cantik - Senyuman manis penuh Keikhlasan.

The most Powerful Force in Life – LOVE

Mari sama-sama kita renungi di hujung minggu!
Salam dan Doa Dari KU..
Oleh: Datuk Dr Maznah Hamid
 

RAHSIA AWET MUDA NENEK KU!

 Yang baru menyambut hari jadi ke 103 tahun, Petua nenek untuk cucu-cicit-piut yang amat dikasihinya...
...
Untuk lidah…
Nenek hanya berkata yang benar dan jujur sahaja

Untuk suara merdu...
Membaca Al-Quran dan berdoa

Untuk kecerahan mata...
Airmata kasih – kasihan

Untuk tangan...
Bersedekah, derma, beramal

Untuk tubuh..
Sentiasa tegak, lurus. tidak bongkok & ’bengkok’

Untuk segar sihat..
Puasa, sembahyang dan membanting tulang

Untuk ketenangan jiwa..
Bersihkan hati dari sifat dengki khianat

Ketenteraman hidup..
Bebaskan diri dari hutang piutang. Hidup bersederhana

Bagaimana dengan anda?
Oleh: Datuk Dr Maznah Hamid

JADIKAN DIRI ANDA AMAT BERHARGA DAN DIPERLUKAN

 Bagaimana dan apa strategi kita supaya tiada yg. akan berkata 'NO' tidak pada apa jua permintaan dan penjualan kita. Moto saya berbunyi. 'Kita akan mendapat segala apa yg. kita hajati dlm. hidup ini dengan hanya membantu orang lain seramai mungkin mendapatkan apa yg. mereka kehendaki.'
...
Bantulah mereka terlebih dulu, sebelum kita 'Menjual' ataupun meminta apa2 bentuk pertolongan atau bantuan dari mereka. Biar mereka terhutang budi dulu pada kita. 'Earn their Respect' dulu. Bina persahabatan. Bina keyakinan dan kepercayaan orang terhadap diri kita dulu. Inilah 'Rahsia' di mana orang tidak akan pernah menolak 'Penjualan' mahu pun permohonan kita. Kerana diri kita telah 'Terjual' Sold!

Percayalah. Ianya terjadi pada diri saya. Tidak mustahil juga pada anda semua.

Jadikan diri anda 'Amat Berguna' dan 'Amat Diperlukan' InsyaAllah!
Oleh: Datuk Dr Maznah Hamid
 

PADA SIAPA TEMPAT MENGADU

Bila pintu tertutup. Jangan lari bersembungi. Kongsi situasi anda dgn. Seseorang yg. Mengenali . Menghargai bakat dan potensi anda. Minta idea. Jalan. Bimbingan dan pertolongan.

Soalan pokoknya. Siapa yg. Anda kenali? Siapa yg. Boleh anda hubungi utk mendengar mu. Menjadi amat penting bila 'Pintu Tertutup' 'Connections' ... Or perhubungan kita dgn. Orang lain boleh membuka pintu2 baru yg. Lebih baik, secara yg. Tidak di duga Pintu baru akan membuka Peluang baru.

Dulu ketika baru mula berniaga. Amatlah sukar utk. Mendapat prospek dan pelanggan kerana belum dikenali dan mengenali. Dilema dunia di abad ni. Jika i tolong u. Apa yg. Aku dapat?' what is in it for me?'

Setelah beberapa tahun menghadapi cabaran dan kesukaran , akhirnya saya menemui strategi yg. Amat berkesan bagaimana utk. Mendapat apa yg. Kita kehendaki tanpa penolakan. 'No Rejections'

Anda nak tahu?! Apa ganjarannya pulak untuk saya ya? Hu hu..
Oleh: Datuk Dr Maznah Hamid
 

NEVER AND NEVER GIVE UP

Dikalahkan. Tapi tetap tidak Mengalah! Itulah kemenangan yg sebenarnya.

... Bila 1 pintu tertutup pada sesuatu yg. Amat anda hajati. Dan sekali2 tak mahu kehilangannya. Tolong jangan terus tinggalkan dan mengaku kalah. Sebaliknya. Undur setapak saja. Renung sejenak. Analisa situasi. Tanya diri anda..soalan kekunci ini berkali-kali...

'Apakah pintu benar2 telah tertutup?

Sekiranya ada peluang dlm sejuta.yg. Dapat anda lakukan. Walau apa dan bagaimana sekalipun. Lakukanlah! Agar anda tidak berputih mata kehilangan atau mengakhiri sesuatu yg. Amat anda ' Sayangi. Ingini'

Amatlah berbaloi utk. Mencuba dan terus mencuba. Jika perlu. Cungkil 'Pintu'. Pasak kaki anda . Tahan, supaya 'Pintu' akan terus terbuka! Di mana ada kemahuan. Di situ ada jalan!

Never. Never Give Up. Keep going. Keep Praying. Insya Allah! Tuhan pasti tidak akan menghampakan doa dan usaha hambanya yg berterusan.
Oleh: Datuk Dr Maznah Hamid

HIKMAH DI SEBALIK 1 PINTU YANG TERTUTUP

Mengikut pengalaman peribadi saya. Apabila 1 pintu tertutup. Sebenarnya telah membuka lebih banyak options. Pilihan yg. Boleh saya terokai berbanding dgn. 'stuck' tersekat dgn. 1 mata pencarian dan 1 rutin kerja yg. Serupa . Tanpa kreativiti dan membantutkan perkembangan bakat dan potensi diri kita.

... Setuju? Cuba fikirkan. Bayangkan jika sewaktu muda dulu lagi anda telah melatih diri mu. Mendedahkan diri mu dgn. Pelbagai situasi. Melepasi pelbagai cabaran dan kepayahan.. Membina kekebalan emosi. Kekuatan dalaman. Otot2 yg. Kuat. Tanpa rasa tergugat!.

Teringat dulu. Setelah gagal mendapatkan apa2 bantuan dan pinjaman dari mana2 pìhak pun. Saya berikrar. Bertekad utk. Tidak bergantung harap pada sesiapapun utk membantu kecuali bermodalkan 'Diri Sendiri'. Yg. Mana telah membawa kejayaan besar dlm kehidupan dan kerjaya saya hingga kini.

Pintu akan mula terbuka apabila anda benar2 mahukannya. Remember. U must want it so badly! Believe in me. That's what u have got to say to your goodself!
Oleh: Datuk Dr Maznah Hamid
 

JIKA 1 PINTU TERTUTUP, 1 LAGI AKAN TERBUKA!

Teringat akan kata2 guru yg. Mengajar saya bagaimana menukar halangan pada peluang dan berjaya semula.

Bagaimana nak melawan suratan dan menang dalam kancah peperangan hidup.
...
Terpegun mendengar kata2 dari guru mat saleh ni benar2 mencabar ketabahan saya Melayu Islam.

Katanya lagi. Halangan dan rintangan tidaklah terjadi dgn. Sengaja. Tentulah ada hikmah dan tujuannya. Hanya insan yg. telah berjaya melaluinya.
Akan muncul kuat dan hebat. Jangan sekali2 berhenti ketika kita sudah hampir melepasinya. . Sedepa saja lagi!

Bila 1 pintu tertutup harus dianggap sebagai punca timbulnya semangat baru. Kekuatan baru dan bukannya sebagai alasan kegagalan. Tetapi bakal mengeluarkan yg. Terbaik dari diri anda .

Hanya yg. Optimistik saja akan berjaya utk. Melawan nasib malang or 'adversity' mereka dgn menggunakan kebijaksanaan '1 door closes. Another door opens'
sebagai insentif utk terus mara ke depan.

Sesiapa yang menyerah kalah dan 'Play Dead' akan tewas dan menjadi 'Losers' sepanjang hidupnya!

Segala galanya mengenai 'taking action. Bertindak melawan . Jika sesuatu kecelakaan berlaku. Bala. Janganlah hanya mengeluh. Meratapi. Menunggu dan berharap org. Lain utk menarik kita keluar. Bangun lah dan menolak. Menendang kuat hingga terbuka pintu baru.

Permulaan baru pada hidup anda!
Oleh: Datuk Dr Maznah Hamid

Belajar Berterima Kasih dan Bersyukur



BE THANKFUL!
Bersyukurlah, Kerana anda belum lagi mendapat dan memiliki segala yg. anda impikan. Kerana jika dah ada semuanya. Tiada lagi apa yg. anda nak usahakan. Impikan! Bayangkan lah keadaan anda?

... Bersyukurlah utk. saat2 ketika susah-payah anda. Ketika itulah, Sesungguhnya memberi peluang pada anda utk 'grow' membina kekuatan diri mu.

Bersyukurlah diatas kekurangan anda. Kerana ianya akan memberi ruang dan peluang utk pembaikan. Memperbaiki. Muhasabah diri. Inisiatif utk. berusaha . Sekali gus membina keyakinan diri. Ini amat penting!

Berterima kasih di atas kesalahan2 yg. pernah anda lakukan dulu. Kerana ianya memberi pengajaran. Pelajaran yg. amat bernilai. Ianya telah mendekatkan diri mu dengan Tuhan!

Carilah jalan utk. mensyukuri di atas segala 'troubles' kesukaran2 anda kerana akhirnya ianya akan bertukar menjadi rahmat dan 'blessings' anda.

Bersyukurlah diatas pancaindera lengkap kurniaan Tuhan. Walaupun anda hanya menggunakan kurang dari 10% bakat dan kebolehan kurniaan Ilahi unt. Mencipta 3K!
OLEH: DATUK DR MAZNAH HAMID
 

Tuesday, March 6, 2012

Perjalanan Hidup Manusia Yang berliku!


Salam suma warga suhaisweet. Aku lampirkan kat sini carta yang sungguh menginsafkan. Semoga kita akan lebih jelas dan tetap terhadap matlamat hidup kita di dunia ini. Insyallah!


Not Obsolete Yet. So Grab It!

One Step Ahead . No Turning Back