rss
email
twitter
facebook

Sunday, June 13, 2010

Mak!! Aku nak Kawin!


Salam buat suma readers...haha..sorry coz tak sempat nak posting early kerana terlibat ngan majlis kahwin abg ipar di Benut, Johor...Bulan ni mmg pack dgn majlis kahwin berbagai,..musim cuti sekolah la katakan..Seronok jugak nengok pasangan pengantin baru nak memulakan kehidupan berumahtangga..(terkenang zaman kite ler tu..)

Terlanjur cerita bab kahwin pasti ramai di luar sana yang masih terkial2 menabung dalam tabung gajah..nak cukupkan budget utk kahwin nanti..asyik jadi pengapit je tak aci ler kan..Tak kurang juga yg menebalkan muka kat kaunter bank apply personal loan sebab tak sanggup menunggu lama..Hmm..awas tu dik!..berbahaya utk masa depan..bagi yg berada tu beruntunglah sebab Pa & Ma yg support..;D

Anyway di sini abang ni nak berkongsi sket panduan/tips untuk yg akan melangsungkan perkahwinan kelak..Takyah susah2 nak carik..

1) Haa..first skali mestilah dimulakan dengan niat yg betul..Kahwin tu sbb apa? Kalu benda basic ni pun dah tak betul, susah tu dik!

2) Then, mestilah ada calon yg sesuai, jgn tangkap muat je..Kakak ni ada tips.

3) Buat perancangan kewangan/budget. Contoh list yg patut dipertimbangkan ada di sini.

4) Simpan duit dari awal supaya tak terbeban sampai nak meminjam..kan tak manis tu..

5) Dalami ilmu perkahwinan supaya tak menyusahkan pejabat agama nak bagi kaunseling kelak (bergaduh ler tu..). Site ni menarik gak kalu nak belajar bab kahwin.

6) Last, time majlis nanti jgn lupa lak jemput abang, bagi bunga telur itik gembo2.. Selamat Merancang!!

0 orang baru nak pergi PLKN.. isk isk..:

Not Obsolete Yet. So Grab It!

One Step Ahead . No Turning Back