rss
email
twitter
facebook

Sunday, August 29, 2010

Duit Raya - 1000 Langkah Mengelat



" Abang...oo abang..Kitorang dah dah nak balik dah ni..Makan sudah minum pun sudah..Tinggal nak beraya je ni.." Glurps..Pasti anda pernah tersepit dalam situasi sebegini bila tiba time raya terutamanya Raya Puasa kan??..

Tambahan pulak raya tahun ni poket tak berapa nak tebal..jadi serba salah dibuatnya demi nak mengadap karenah budak2 yang mengharap duit raya dari kita..Iyelah,..keje baru baru je sebulan dapat..Bonus pun tak nampak batang hidung.

Ha..sempena raya yg nak menjelang ini aku nak bagi tips yg berguna~cara2 mengelak dari bagi duit raya...supaya korang boleh prepare...kejam!!!.....

*


*


*


Langkah 1

Mengenalpasti Pemangsa


Budak2 yg datang beraya biasanya dorang dh tetapkan fail misi sulit mereka..rumah siapa, berapa bajet nak blasah..semua dah dikaji di meja bulat. Jadi pastikan anda tak terlepas pandang perkara ni..Kenali pemangsa anda..



Langkah 2

Mempelawa dgn seikhlas mungkin



Maniskan muka dan tabahkan hati dgn mempelawa dorang makan..jangan beprasangka buruk..jangan lak tanya dulu " Adik2 ni nak makan ke just nak beraya je??"..Konfem dorang akan kata jussstttt....

Dan langkah ini penting untuk menarik hati mereka..bagi makan sedap2~sampai kenyang.. dan tak larat dah nak mintak duit terussss....



Langkah 3

Alasan Yg Rasional


Mmm..memang dah jadi trend muda-mudi zaman skrg ni tak simpan duit banyak2..Dalam kad kredit lagi selamat..Ish..harap budak2 tu paham yek..tapi awas!..jgn ada yg bawak swapping machine udah ler...



Langkah 4

Pura-pura baik hati


Sediakan payung sebelum hujan...tunjuk kat bebudak tu yg anda mmg tak kedekut..sediakan banyak2..kalau boleh dalam bentuk 5 sen semuanyee.. RM5 dibahagi ngan 5 sen = 100 keping 5 sen.. Hmm...Kalau 10 rumah begini memang leh roboh poket dibuatnya..konfem rejecttt!..



Langkah Seribu

Cabutt ler..


Hmm..Takyahla aku buang masa lagi bagi tips yg bukan2..sebab korang pun mmg tak ada nawaitu nak bagikan..iyela...taik hidung masin ler katakan.. Ha..pergilah duduk kat flet tinggi2 tu..kat menara lagi bagus..kalau tak tercabut dibuatnya budak2 tu nye tempurung lutut..

*

*

*

"Anyway..jgnla kedekut sangat..Raya pun setahun sekali jer menjelma..So..inilah masanya nak kalau bersedekah....Selamat berpuasa..sebab raya lambat lagik.."



PotPet:  Hisk..hisk..sedih tak dapat duit raya sebab dah besar gedabak (bapak orang ler tuh..)


Gambar: Google

61 orang baru nak pergi PLKN.. isk isk..:

buðak xnakaℓ said... [Reply]

idea³ =)

miszAM said... [Reply]

hahaha bgus punyer idea~

Gen Fujita said... [Reply]

ahahaha seronok tengok tips2 tu, kesian budak2 tu

ard said... [Reply]

aku da x dapat duet raye sbb pak cik mak cik aku kate ak dapat scholar...

sumpit said... [Reply]

Bagus2 idea ni... hahahahaha

kisah raya

fiza kamil said... [Reply]

bijak-bijak =D

M a W a D D a H said... [Reply]

kedekut..hahaha...xder la..gurau je..

baru nak mitak duit raye kt sini..hehehe

matpek said... [Reply]

menarik tu...haha

maCy said... [Reply]

menarek.haha

Aretikz said... [Reply]

barang bek punya.. ahakz.. yg best langkah seribu.. ahakz..

are_nyss said... [Reply]

huhu,bagus la bagi info,bleh detect kalau orang buat taktik2 ni..;p

g0m0k9enDek said... [Reply]

langkah bijak lagi kejam! hahaha..

Fina Sophie said... [Reply]

mana 1000 langkahnye? :P

Pirate KL said... [Reply]

hahahahhahaha sib baik x terbatal posa sal byk gelak

Pencacai Alim said... [Reply]

hakhak...kalu aku jadi pura2 org gile jeh..konpem takmo dtg dh..

Aidi Si Junker said... [Reply]

xnk jdik kedekut....hehe

LIPISLADY said... [Reply]

Assalamualaikum,
Haa..dengan serta merta saya membalas kunjungan anda, mana tempat nak borak2 nih...kat sini je ke?

Bak duit raya tu memang dah ada rezki bebudak tu dalam rezki kita so bagi ajalah...sekali setahun...

gnesop.com said... [Reply]

x baik..
dulu masa hang kecik2, bukan main dok mintak..huhuhu

Che Armster said... [Reply]

aku tak dapat bagi duit raya sebab gaji aku lepas raya.

mesti anak sedara aku tensen macam taun lepas. haha

Azwandy Bin Muhamad said... [Reply]

Salam....

Ade lagi yg dasyat...
Sampai tutup rumah...
padahal ade je org kat rmh...adoi...

misyamissyou said... [Reply]

alah..bg sengget sorang sudah..xkedekutkan? hehee

una din said... [Reply]

muahahhah kretipppp tapi :DD

NuR 'aQiLaH said... [Reply]

hahah !!

baru niat nak minx wit rayerr

nak wit rayerrrrrrr ;p

zahidah dihaz said... [Reply]

tuan haji selalu buat, kena nyanyi dulu baru dapat duit raya....hehehehe

Black_roses92 said... [Reply]

haha..mmg best la tips tuh..
mujur la belum kerja ..so, tak payah la bagi duit raya.. hope, duit raya taun ni banyak.. haha.. =.="

Syima Emi said... [Reply]

idea bernas ..hahaha..tapi kesian plak budak2 mengharap..tengok muka diorg mmg cepat kesian..hehehe

paper clips said... [Reply]

hahaha.. sy budak masih blaja.. nak wit ry gak.. hehe

brat2104 said... [Reply]

xpernah bg duit raya ka tetamu.. hahaha!!

Aya de Luna said... [Reply]

ala..baru nak mintak duit raya..hee~

akuzle said... [Reply]

ah ah ah.... sgt betui aper yg dipaparkan itu.... good effort lah...ehehhehehe

Abhamz said... [Reply]

salam, raye je kat rumah orang tua kite, duit raye orang tua kita dah readykan, kite tolong unjuk aje...selamat le poket..

Fatin Sakura said... [Reply]

haha...memang sengaja x nak bgi...wakaka...

Mademoiselle Ctiey said... [Reply]

Hahaha.. idea duit syiling tue mcm menarik jek.. leh try raya nie.. hihihi..

Suara Kalbu said... [Reply]

Baguslah tips ni. Kena kasik tahu mak kiter nih kehkehekh

Lizzie Yasmin said... [Reply]

wo... tak baik wo.. kalu tak nak bgi wit raya cuba cari kg mcm kg aku.. boleh kira jer budak2 datang raya.. kdg2 tak der pun.. coz dorang ada kg lg best dr kg aku..

zaujahafis said... [Reply]

comey ja bebudak baju oren tu

sweet-ladybird said... [Reply]

nak duit raya..

Uruchimaru @ kf said... [Reply]

duit syiling pun ok jga

juelee said... [Reply]

hehhehe idea baguih nie

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said... [Reply]

nak duit raya..

(^_^)

belalang hijau said... [Reply]

yang guna kad kredit tuh leh la belalang try apply cara tue tahun nih...

huhuhu

g3n said... [Reply]

mai nak bagi duit raya kat sini..
wahaha..~

MyToha.com

suraya said... [Reply]

wah!3.. mcm2 cara bleh terpikir nk wat xnk bg duit raya ek.. ish! ish! ish!

Ni mst biasa buat sbb tu tau mcm2 cara.. kan? kan? kan? hak3.. :P

nur said... [Reply]

ada bayak coins ni.. ha.. good idea bleh guna

pakcikLie said... [Reply]

haha..langkah seribu yg baik tu...dtg la umah pakcik nie mmg dah lama xde org dtg..

cik Nemo said... [Reply]

idea yang bagus! hahahahah~

Affan Ruslan said... [Reply]

hehe. no 5 tu best!

amirah said... [Reply]

hehe...pe ssh time raya ja kita g la beraya kat umah member...xyah dok umah

d_tieah said... [Reply]

Huhu..
Banyak la alasan kan..
Kalo aku cam budak yang x dpt duit raye dr tuan blog ni, aku gigit tgn dia..

+akufobia+ said... [Reply]

haa.kedekut tu best.(kot.)

wanshah said... [Reply]

haa.. bleh praktikkan nih.. selamat duit bleh beli kete Waja Lancer baru tu. :P

http://wanshah87.blogspot.com

Dark Half said... [Reply]

hahahh...lawak jer
niat mmg nak sedekah tp kekadang bebudak pun dah pndai demand, 2 hengget x main la bang

pilotHans said... [Reply]

thanks man..mmg tips terbaik..yg ni mmg aku carik2...aku br terpk nak wat entry sal ni ko daa wat..so xyah laa..haha...nnti aku pk idea2 ngarut lagi aku tambah! haha...

merahitujambu said... [Reply]

idea2

misz FaTiN said... [Reply]

bgus tips 2..
tapi klu budak2 minta duit raya kt blog nak bg alasan ape plk ye??..huhu

Whoda said... [Reply]

nak seribu daya xnak seribu dalih..ade je akal eh kalau xnk bagi tue..hahaa

suhaisweet said... [Reply]

Wahh..bestla korang semua..mcm2 komen yg pelik aku dengar...hehe..jgn silap paham ye..sumanya hanya gurauan je..Yg baik dijadikan tauladan.. Peace ;D

syAzAnA said... [Reply]

wahhh. bagussnya. hehe. naseb baik syaz tak keje lagi. boley dpt wet raya lagikk! wee~

Rina (◕‿◕)✿ said... [Reply]

hahah terbaik!

anatayuni said... [Reply]

wah..idea yang menarik...duit syiling dah biasa sgt wat..nak wat langkag seribu...duk umah teres..tak leh ngelak..heheh

ayin~weeweet said... [Reply]

hahaha ok.noted :)

Not Obsolete Yet. So Grab It!

One Step Ahead . No Turning Back