rss
email
twitter
facebook

Friday, May 21, 2010

AKADEMI FANTASIA - Fantasi atau realiti??


Rancangan realiti terkenal Akademi Fantasia 8 (AF8) sudah hampir sampai ke kemuncaknya di mana konsert akhir AF8 dijadual bersiaran langsung dari Stadium Putra , Bukit Jalil pada 22 Mei ini, pukul 9 malam.

Dari seramai 12 orang peserta yang mengambil bahagian kini hanya 5 daripada mereka akan berentap bagi merebut gelaran juara untuk musim kali ini.Tetapi persoalannya yang masih tak terjawab, 'Masih relevan kah rancangan yang dulu ini berjaya menarik jutaan penonton?'. Dari musim pertama hingga kini telah hampir 100 orang artis yang berjaya dihasilkan/dicungkil bakat menerusi rancangan ini tapi tak sampai suku yang benar-benar berjaya seperti Mawi, Stacey dan Zahid. Yang lain hanyut entah ke mana. Kalau yang bernasib baik tu dapatlah dicungkil bakat menjadi DJ radio, pelakon dan sebagainya. Yang lain sekadar memenuhi bangku2 kosong sekiranya ada acara2 hiburan berprestij seperti AIM dan ABPPBH.

Musim demi musim prestasi dan tahap  kualiti para pelajarnya boleh dikatakan semakin menurun dan merosot. Ini adalah berdasarkan dari komen2/feedback dari penonton melalui media/blog/sebagainya.. Kejutan/gimik yang diadakan pun sudah boleh dijangka dan kadang-kala mual untuk ditonton. Ramai penonton mula beralih arah ke rancangan lain seperti MyStarLG, Mentor dan GangStarz yang menampilkan bakat2 yang lebih natural dan lebih baik walaupun tahap publisiti rancangan2 td tak sebanding dengan AF.

Jadi pihak2 yang terbabit secara langsung dengan AF perlulah berfikir jauh kehadapan, mengkaji dan meneliti cara yang terbaik bagi mengembalikan semula populariti AF bagi mencapai matlamat asalnya iaitu menghasilkan bakat2 baru yang berdaya saing, berketrampilan dan benar2 BERBAKAT!.

24 orang baru nak pergi PLKN.. isk isk..:

::ienafazlyna:: said... [Reply]

AF?? pernah tgk sekali jek..tu pun sekejap jek sebb kebetulan ade kat umah org yg pasang AF...
Cik Puan Ienafazlyna Suite's

suhaisweet said... [Reply]

@::ienafazlyna:: Terkenang masa zaman Pak Nil dulu kan...mmg best giler..xpernah miss ler.

blueCITY® said... [Reply]

salam suhaisweet,

heeeeeeeeeeeee...
tengok af time af3 dulu2
hahahahah... sokong mawi gak
ekekkek..
pastu layan jer
sampai sekarang layan jer
setakat hiburan saja
suka juga pak nil,
tgk af sebab suka adlin aman ramli, suka gak kak mah dan jimmy.

layanzz....

blur de Qi said... [Reply]

nice blog to u too ya ^^ keep in touch

Aldrinne Leyva said... [Reply]

Hey! Just followed you! :)
Thank you for the comment! Sharing the blog love! :D

rohairy said... [Reply]

aku tak tgk langsung

suhaisweet said... [Reply]

@blueCITY� nak try mintak la masuk AF9 nnti..hikhik

suhaisweet said... [Reply]

@blur de Qi tq ;)

suhaisweet said... [Reply]

@Aldrinne Leyva keep in touch..

suhaisweet said... [Reply]

@rohairy hehe..tak minat nk wt cane kan..;)

Key to my soul said... [Reply]

hey

Hakzai said... [Reply]

hey bro!
thanks for dropped by my blog!
keep in touch ya!

JMR said... [Reply]

aku suka tgk adiera..cumel jer..hehehe

Miss Inamorata said... [Reply]

True2... not yet see the real talent so far.. all seems to be hanging half way after the show. The show is meaningless at time..

Ini Dia Aku said... [Reply]

Pertandingan gini sebernanya bagus untuk cukil bakat2 anak muda tapi bila sudah menang, boleh ke dorang dapat tawaran atau penerbit/syarikat yang benar2 akan naikkan nama dorang lagi? Atau yang jadi 'winner' betul2 berbakat atau setakat having good looks?

fhunky-fhinky said... [Reply]

i think we need to see a contestant after the show. they should be learned enough in that show.

is he/she could make it, so they will be famous.

else, mmg senyap je la bro.

latvia said... [Reply]

Akademi Fantasia tak macam dulu, still fall in LOVE ngan zaman Mawi

FatinSyahirah said... [Reply]

AF skang macam banyak kontroversi pulak. dah tu, bosan lak tu. konklusi, aku tak minat AF dan tak tengok pun :)

zool said... [Reply]

ala tak bestla Akademi Fantasia ni..

hans said... [Reply]

siapalah yang menang agak2nya

suhaisweet said... [Reply]

Hey dudes..tengkiu for visit haa..so many new stories to be updated..keep in touch.;)

Aidi-Safuan said... [Reply]

dah basi kot... one in a million lagi bagus rasanya

Nor Hanis said... [Reply]

Suka Syahir Lambert.
Tapi belum undi.... hehehe~

nanas said... [Reply]

Thanks dari Scorerun.blogspot.com!

Not Obsolete Yet. So Grab It!

One Step Ahead . No Turning Back