rss
email
twitter
facebook

Sunday, May 23, 2010

PANADOL - MERBAHAYA!


Aku tau ramai korang selalu amik jalan shortcut kan bila migrain ke, sakit badan ke dan seangkatan..Antara cara paling mudah adalah dgn telan sebijik panadol atau paracetamol nama saintifiknye..tul kan? Tapi tau tak benda ni sangat merbahaya...suspenn....

ikuti sebuah kenyataan benar dari seorang yang mengalaminya… jeng jeng jeng..

"Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. . Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.
Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ia merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan".

Habis tu kalu dh sakit sangat camner nak wat...haa..ikuti tips beliau nih..

"Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak. Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda".

p/s:  Panadol adalah sejenis “painkiller”, semakin banyak korang amik, semakin lama semakin kurang kesannya kepada korang. Bererti korang perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.

5 orang baru nak pergi PLKN.. isk isk..:

jfook said... [Reply]

I don't take panadol..

0sh!Nz d' sen0r!ta said... [Reply]

ohh.. sangat bahaye ni. kena elak makan panadol la camni. uish.. 5tahun sgt lame tu.

suhaisweet said... [Reply]

@jfook good for u

budleee said... [Reply]

this is a spam, urban legend, junk mail, circulating around the internet

all pain killers act the same way..

does this mean the doctors in the hospital that prescribe pain killers are try to kill us?

ada label kat panadol tuh yang mengatakan bila, dan berapa banyak dos yang kita boleh ambil sebelum kita boleh mati, dan kita kena rujuk kepada doctor..

simple knowledge really, to read medicine labels, especially OTC, over the counter drugs, sebelum makan..

seriously people.. go do research before judging something from an email.......



*tapi alternatif ways to treat a headache is nice

suhaisweet said... [Reply]

@budleee u are right dude..

Not Obsolete Yet. So Grab It!

One Step Ahead . No Turning Back