rss
email
twitter
facebook

Tuesday, May 25, 2010

LESEN AKU DAH NAK MATI!!..

Salam buat sume reader (muah3)yang masih setia (betul?) ngan blog aku yg tak seberapa ni..wah.. pagi ni tiba2 terasa lak nak selongkar wallet aku, manala tahu kan ada duit tersorok ke (tabiat aku..) kat dalam tu..ha....tertengok pulak kat lesen aku yg tarikhnya akan tamat esok..fuhh..nasib baik tergerak hati...kalu tak jenuh bila kene ngorat ngan abang polis kita nanti..;D

Bila terlihat lesen memandu, teringat aku kenangan time mula2 masa dapat lesen dulu..(thn 2002 tak silap aku)..dah hampir 8 thn jugak ye aku merempit kat jalanraya MalaysiaKu ini..Susah jugak time aku dulu,.. sampai 2 kali la test sebab kantoi kat bukit yg tak brape nak jadi tu..Abg misai kat pondok kecik tu la...garang sangat.. sampai melompat pedal clutch aku (alasan..)

1st time failed, aku terus perap lesen L aku selama 5 thn sampai expired..sbb frust sangat, time tu aku gi further study dulu kat U..Masuk kali ke-2, kursus memandu telah berubah sebab sumanya dh computerized,..canggih..tapi aku je yg tak bape nak computer.

Skrg aku leh berbangga dengan Lesen B,D, dan E aku..dan juga rekod eksiden yg minima..(maintain, insyallah)..Tak lengkap rasanya kalu berceloteh tanpa tips..so for adik2 yg baru nak mengambil lesen tu, ni ada beberapa panduan yg mungkin berguna kelak..

Tips ini untuk pemandu yang baru mendapat lesen L dan baru hendak belajar memandu kereta.

5 perkara yang paling utama yang perlu difahami dan diberi perhatian. Jadi tak perlulah terlalu takut dan panik.


1. Kita perlu tahu dan mengenali alat kawalan dalam kereta. Contohnya seperti bagaimana hendak laraskan tempat duduk dengan selesa,stereng,pedal clutch, pedal brek kaki, pedal minyak, gear, brek tangan, cermin.


2. Kemudian mula mengetahui cara hendak hidupkan enjin dan matikan enjin. Jangan lak start time gear tak free..melompat kete masuk longkang nanti..hehe



3. Perlu tahu bagaimana hendak menggerakkan kereta.Guna gear apa dan hendak tekan pedal apa.


4.  Perlu tahu bagaimana hendak perlahankan kereta dan bagaimana hendak berhentikan kereta dengan betul dan selamat.

  
5. Dan last sekali, kita kenalah tahu cara bagaimana hendak mengawal stereng jika hendak bergerak lurus,hendak membelok ke kanan atau ke kiri. Jangan eksen pegang dgn sebelah tangan pulak..nanti ada yang kene ketok kepala dengan cikgu kat sebelah tu..

Bila sudah faham tentang perkara utama ini akan lebih memudahkan serta menjadikan adik2 lebih tenang dan releks ketika belajar tanpa stress. Jadi,adik2 perlu belajar secara teori dan fahamkan dalam minda serta praktikkan ketika belajar.InsyaAllah anda lebih mudah belajar. 

16 orang baru nak pergi PLKN.. isk isk..:

kenwooi said... [Reply]

haha.. nice guide.. just renew la =P

suhaisweet said... [Reply]

@kenwooi Just renewed..;D

budleee said... [Reply]

lesen E?

•:*:• 8 - July •:*:• said... [Reply]

i tgh blaja memandu skrg..dh nk ais balaja..tp test 1 bulan agi..sbb semua tarikh bulan 6 dh penuh..huhuhu

suhaisweet said... [Reply]

@budleee yup..how do i get?..soon i ll story..wait huh..

suhaisweet said... [Reply]

@•:*:• 8 - July •:*:• wish good luck..hopefully one go..

kacang said... [Reply]

haha.nice.

sue said... [Reply]

ok la tu esok xpired... mcm su dah 2 bln xpired br perasan.. siap bertekak nagn polis lagi ckp dah renew.. tp bila tgk sendr br mintak maap nagn polis tu sbb tersedar slh sendiri..hehehe

MISH LOLIPOP said... [Reply]

gua igt dlu gua xpndai gna streng..pya la keras tgn gua..hehehhe eh gua pon xrenew lsen lg..mmpos la

eykaeyra said... [Reply]

=) renewed. nice n3

Isley Chang~ said... [Reply]

thanks for drop by. Nice Stuff u have there. "Need for speed" fans?

a u t a m a n said... [Reply]

aku pakai lesen auta..

Fitrihadi.com said... [Reply]

hoho lesen saya ada 3 bulan lagi..lambat lagi :)

suhaisweet said... [Reply]

@a u t a m a n hah!auta? bahaye..

suhaisweet said... [Reply]

@Isley Chang~ yupp..actually the pic at top is not mine but i am used to be NFS diehard fan.;D

suhaisweet said... [Reply]

@MISH LOLIPOP skrg pwr steering je senang kan..

Not Obsolete Yet. So Grab It!

One Step Ahead . No Turning Back