rss
email
twitter
facebook

Saturday, May 22, 2010

GREEN SOYA BEAN - Haram!!

Awas semua muslimin Dan muslimah!

Salam semua. Kali ini aku nak sentuh ttg minuman ringan keluaran Yeo Hiap Seng, jenama salah satu pembekal minuman ringan yg tak asing lagi di rantau ini khususnya Singapura dan Malaysia .

Pernahkah korang dengar ttg keluaran produk minuman YHS yg terkini, khususnya minuman kacang soya fusion dgn kacang hijau? Jika korang di Singapura, harap2 baca dulu ya, bahan-bahan yg terkandung dalam minuman ini.


"Semasa saya ke salah sebuah pasaraya tempatan, terpandang saya ke arah minuman ini yg saya fikir adalah salah satu lagi keluaran terbaru YHS. Iyerlah, apalah bahan yg nak dibubuh dlm minumankan? So I pick up one and brought to office. Tapi, bila saya baca ingredientsnya..
Cuba lihat dekat2..

Apa ke benda in? Rupa-rupanya E471 is derived from pig. MasyaAllah, dah takde lagi ke sumber yg baik, yg murni, darimana pihak pengeluar nak dapatkan bahan atau sumber utk membuat produk minuman mereka???? Tidakkah mereka peka dgn pengguna2 Islam yg sememangnya ramai telah terbiasa dgn minuman yg mereka bekalkan atas jenama YHS???



Apapun, saya sekedar berkongsi info Dan diharap sesiapa yg teringin nak merasa minuman jenama YHS “Green Bean Soy Drink”, lupakan sajalah niat anda TU. Tak berbaloi bahan yg haram jika memasuki dlm tubuh badan Kita in!! Harap dapat sebarkan info ini terutama sekali kpd anak-anak Kita yg mungkin kurang arif ttg perkara ini.

Do not drink FANTA APPLE, as it contains (E211,E224) Fat of Pork(Pig)

Belek punya belek...hah, patutlah. Minuman ini diperbuat di........ Negara yg memang dah tersohor bubuh melamine dalam susu!!!"
 
Info ni aku dapat dari seseorang yg leh dipercayai...kalau korang ada sumber/maklumat yang lebih sahih leh maklumkan..

7 orang baru nak pergi PLKN.. isk isk..:

kelhome said... [Reply]

terima kasih maklumkan ni.. tp kat situ ada logo halal tak?

suhaisweet said... [Reply]

@kelhome Aku x pasti lak ttng logo halal tu..tp rasa2nya mmg bnyk jenama air kotak yg tiada..zaman skrag ni kalu ada logo pn x semestinya sahih kan...even susu tepung baby yg jenama2 terkenal pn x berlogo halal..konfius2..

cik panadol said... [Reply]

minum air kosong jek! lg baik untuk kesihatan....

Aus MeLankoLik said... [Reply]

owh , pasal E471 tu , asalnye dari minyak sayur , tapi ade jugak setgh pengeluar memasukkan lemak haiwan dan boleh dikatakan dari babi


tapi , ade sesetgh pihak , cnthnye walls telah mengeluarkan keterangan bhwe mereka cuma menggunakan minyak sayur dan diakui JAKIM .

dalam kes ini , kalau diorg dah memberi keterangan , kalau kite nk minum jugak boleh , tetapi kena yakin bahwa bende tersebut adalah halal , kalau was was makan akan jadi haram .


mungkin cara terbaik , adalah elakkan la .

ok .

ohmywtf said... [Reply]

best just drink the fresh soy milk :-)

kenwooi said... [Reply]

interesting.. i didnt know about that.. =/

budleee said... [Reply]

setuju dgn statement Aus Melankolik..

jika ada maklumat yang di ketahui status kebenaranya, maka kita harus yakin ia halal..

tapi kalau dah semua ragu, semua tak yakin..

well then..... DIY semua jawapnya..
daripada usahakan Farmville tuh, terpaksa buat farm sendiri jawapnya

Not Obsolete Yet. So Grab It!

One Step Ahead . No Turning Back