rss
email
twitter
facebook

Tuesday, August 31, 2010

MERDEKA ~ Yeah!!



'Salam Kemerdekaan' buat semua blogger di luar sana...Iye..semua orang menyambutnya tak kira apa cara sekalipun. Tapi apa sekalipun biarlah ia memberi erti yg bagus terhadap diri kita. Barulah 'merdeka' itu memberi suatu makna.


Apa erti merdeka bagi aku?? Entahlah...Bila dikenang-kenang balik zaman kecik2 dulu....

*


*


*


"Ada seorang kawan namanya Ah Meng.

Dia juga berkawan namanya Muthu, Kami berkawan baik sama sedarjah,

Belajar bersama main bersama,

Hey...hey...hey

Hey...hey...hey 3 sekawan.."


Inilah lagu yg selalu aku dendang masa darjah 1 dulu. Betapa awal2 lagi kita diajar untuk bergaul rapat tak kira apa bangsa di sekeliling kita..sampailah sekarang.


*


*


*



Masa aku berkhatan dulu, doranglah yg paling kecoh..hishh..pening kepala aku dibuatnye..Nak aje aku suruh mak dorang sunatkan dorang suma..biorkan dia rase..


*


*


*

Hmmm..


Bergaduh??!..Hishh..biase ler tu..mesti selalu silap faham punye..tapi bak kata pepatah.."Air yang dicincang tidak akan putus"..esok baik lerr tu..


*


*


*


Aku ingat lagi..kalau time raya tu memang meriah sangat..dorang pun tak segan silu nak dtg rumah..nak merasa ketupat palas yg mak aku buat tu....favourite.. kata dorang...


*


*


*


Sekarang semuanya dah membawa haluan masing2..sudah beranak-pinak dan keje pun bagus2 belaka..Hmm dan yang tinggal hanya memori lama buat dikenang2..


*


*


*



Apa yang aku harap agar anak2 sekarang ni dididik lebih baik berbanding ngan zaman aku dahulu..

*


*

Agar dorang lebih menghargai dan mengambil berat sesama sendiri..


Biarpun kita berbeza warna kulit, agama dan bahasa yg berbagai..

*


*

Sebab....'Merdeka' tidak bermakna jika kita semua pelbagai kaum ini berpecah-belah..


'Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Ke-53'

1Malaysia Menjana Transformasi



Gambar: Google

37 orang baru nak pergi PLKN.. isk isk..:

caca said... [Reply]

selamat hari merdeka ! nice post btw :)

♥ p a A n i ♥ said... [Reply]

wah..post yg smgt!!
merdeka3!!

Nur Areefah said... [Reply]

merdekaaa..bebas dan free, tapi tak bererti boleh bebas dan free dari segalanya XD

ard said... [Reply]

wah! bagus. hehe

yebbit + . + said... [Reply]

i luv tiss post.!!

nur aisya humaira said... [Reply]

slamat hari merdeka...;)

iqbalsyarie said... [Reply]

menarik~gambar yg membantu saya faham :)


TERBARU: Kasih kerana Tuhan

suzie rahman said... [Reply]

wah best ni.cite btoi ker lakonan merdeka.ihik

ice♥ice said... [Reply]

wah..sronok bace.hehe.slmt hari merdeka! ;)

meera_maira said... [Reply]

selamat hari merdeka..... :)

Shannice said... [Reply]

bagus entri ni.. hihi.. ;)

Dark Half said... [Reply]

waaa...entry terharu merdeka
HEPI INDEPENDENCE DAY!

Khumaera Ismail said... [Reply]

leh wat iklan.. =)
rasenye ta tlmbt utk wish happy independence day.. =)

normi said... [Reply]

salam MERDEKA.. moga terus berjuang demi bangsa dan negara.. jgn lupa kepada diri sendiri ye.. salam kenal dr akak..

nur said... [Reply]

selamat merdeka

darkr0se~ said... [Reply]

salam merdeka! suke ngn post neh! siyes tersentuh huhu~ salam 1 malaysia jugakkkkkk~;)

Rina (◕‿◕)✿ said... [Reply]

salam medeka. sume google kan hehe

Wan Gerrard said... [Reply]

terbaik la bro^^
salam merdeka untuk semua.

Amni said... [Reply]

wallaweh! serius entri ni menarik! suka baca... boleh buat contest ni.. hik2...

muhammadadizikri said... [Reply]

Selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke-53..Saya suka entry awak..Saya akan ikuti blog awak dari masa kesemasa..hehe

.s.o.f.i.a. said... [Reply]

suka post nie!!!!!

selamat hari merdeka!!!!

irkiz said... [Reply]

Salam merdeka..

myra arshad (: said... [Reply]

yeaaay! dah merdeka ke 53. alhamdulillah ;)

yyunie said... [Reply]

Slm merdeka ! :) hehe . Yeahh , btol tuhh . 1 Malaysia , berbilang kaum . Hehee . Best post ni <3

devoted lily♥ said... [Reply]

bebas itu perlu,
tapi kebebasan masih ada batasnya.=)

beLLa said... [Reply]

comel budak2 tu! ;D

Hazwan Arif said... [Reply]

hey3..tiga sekawan..nice2 haha

pilotHans said... [Reply]

salam merdeka...very simple yet meaningful definition of ur merdeka...but cute! here's mine in more serious way ;) http://www.yohanibrahim.com/blog/the-true-meaning-of-independence

Ct SoLeHa said... [Reply]

nice post..comei giler..ngan gmbr2 camtue.. :)

peaNut said... [Reply]

peanut suka la entry ni...menarik....mmg kreatif la awak ni kan....peanut follow blog ni eyh...

ASaDa RyutaRo said... [Reply]

wollah! best!

setakat ni belum ada kawan india lagi. cina ada la.. kat srwk tak ramai india walaupun ada india street. ngee =)

salam kemerdekaan..

semoga keharmonian yang ada kat malaysia berkekalan.. =)

sitijamal said... [Reply]

Selamat Hari Merdeka..2 hari lambat tapi still dalam tempoh antara 31 Aug to 16 Sept. So sempat lagi. :)

Ann said... [Reply]

luv this n3...best kn ramai kwn blainan bgsa...meriah gitu

sweetie2010.blogspot said... [Reply]

Salam 1 malaysia. Merdeka, Merdeka, Merdeka.

Semoga kita semua dapat menjaga nama baik Malaysia. i'm proud to be malaysian.

thomas said... [Reply]

Post Merdeka yang cukup positive.

Ema Kamila said... [Reply]

love this post!!:)

Dewi Aja said... [Reply]

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Not Obsolete Yet. So Grab It!

One Step Ahead . No Turning Back