rss
email
twitter
facebook

Monday, October 4, 2010

Tips Elak Bayi Tersedak Susu ~ Superb!


Salam semua..Sejak dua menjak ni byk benar kes kematian bayi. Dan byk juga yg kita dgr puncanya adalah dari tajuk di atas. Memang sedih dan tragis. Kenapa zaman dulu jarang kita dengar? Mungkin kurang liputan kot time tu. Atau ibu bapa zaman sekarang kurang ilmu keibubapaan? Atau susu kurang berkualiti? Atau botol susu tak mesra bayi? Ataupun ...ataupun....Terlalu banyak soal.

Berikut adalah sbhgian tips2 yg aku collect kat tenet..

*
*

*
 Jaga Sukatan Susu


Susu tu jangan pekat sangat..ikut sukatan yg telah disyorkan oleh doktor pakar..ala..ada dekat kotak susu tu je la..



Jangan Biar Bayi Keseorangan


Ha..bahaya ni..bagi susu pada anak kenalah pantau. Terutamanya jika yg masih kecil tu, sebab dorang tak pandai nak buat apa2 lagi jika kecemasan..Kalau boleh adakan syif bergilir2 yek.



Sendawakan Dia


Satu lagi tu tips..tiap kali abis je sesi menyusu, korang cuba sendawakan dia..cane? Ha..caranya ialah dgn urut belakang dia perlahan2 sampai kuar segala angin..sampai ada bunyi burp..burp keluar..bukan bip bip..(tu otoromen)



Last But Not Least


Anyway susu badan is still da best..sebab tu la kot jarang bebenor bayi tersedak zaman dulu..Anyway Usaha + Tawakal = Berjaya...Insyallah.


Sumber: Google

12 orang baru nak pergi PLKN.. isk isk..:

Gen Fujita said... [Reply]

bagus tips-tips ni, sungguh berguna, walaupun saya belum beranak. :/

mar yanie said... [Reply]

kalau kat nursery tu,anak2 muda yg jaga,xde pengalaman camne nk sendawakan baby pas menyusu kot..sy pon takut nk sendawakan anak buah,kang tepuk2 kuat takut ape plak jadi..good info!!

Black_roses92 said... [Reply]

susu ibu la yang merapatkan hubungan anak dengan ibunya.. kalau boleh biar sampai 2 tahun baru lepas.. urmm..sendawakan baby biar sampai dia muntah skali..even sikit pun jadi la.. hehe..dah macam mak pula la saya ni.. ;)

kakngah said... [Reply]

tu la.. kdg2 bende yg remeh camni la yg blh buat sebab..
lagi pun, sendawakan bby ni blh elak kembung jugak...

Kie-yu said... [Reply]

hehe
tips yg sgt menarik
boleh jadikan rujukan masa dpn :D

Snoop said... [Reply]

nak senang kasi susu badan..
tapi zaman skg ramai yang bekerjaya..
tu semua kasi susu botol.. ni buat anak kurang rapat dengan ibunya kot... hehe

yangbaik said... [Reply]

singgah jer, nak komen lebiy2 dah mcam2 komen ada, last but not least jagalah anak2 dengan baik...

Khumaera Ismail said... [Reply]

tips yg bguna..
owg zmn skrg mane na amik tau psl nie..benda simple2 nie la yg kena diperhatikn jgk.. =)

merahitujambu said... [Reply]

time ksh info anda

::cikjuju::◕‿◕ said... [Reply]

owh info baru!!hihi...saya akn gunekannyer tok 4 or 5 thn akan dtg...weee...

noor afzan said... [Reply]

nanti saya praktikkan ok.

echah mashuri said... [Reply]

btol2..susu cap gantung da best!!heeee

Not Obsolete Yet. So Grab It!

One Step Ahead . No Turning Back