rss
email
twitter
facebook

Saturday, October 30, 2010

Uniknya Budaya Malaysia..Betul..


Salam semua..tengah mlm ni tetiba je idea dtg mencurah2. Kali ni aku nak bawa korang termenung seketika, melihat keunikan budaya rakyat Malaysia tercinta ini.
*
*

Ha sekarang ni kalau korang jalan2 kat kota2 mesti terpandang wajah2 Pan Asian yg bersepah2 kan. Inilah hasilnya dari kahwin campur antara rakyat kita. Ada cina + melayu, melayu+india, mat salleh + melayu dan berbagai lagilah. Tak kisahla, dah jodoh kan. Yang penting sah dan sepakat membawa berkat.



Kemudian adat bercium. Eh?

Eh silap gambar! Mana aku dapat nih? Delete cepat delete cepat..Scroll terus ke bawah..
*
*

*

Hah baru betul..Kemudian kalau korang perasan kat negara kita ni jelah yg mmg kuat dgn budaya sopan santun lg hormat menghormati. Adat mencium tangan ketika bersalam memang dah menjadi tradisi terutama bile bersalaman dgn org yg lebih tua, suami isteri, girlfren boyfren(ada ke?)..


Aku pernah tengok yg bangsa cina dan india pun ada mengamalkannya. Wah..kan indahnye budi bahasa orang kita ni...
*
*

*

Akhir sekali kengkawan...kat sini je la nak merasa open house ni. 

 Terutama time ada perayaan. Masa tu korang dapat lihat semua kita berbilang bangsa tak kisah, boleh duduk makan dan bersembang sekali tanpa rasa canggung. Dah jadi budaya kan?

Jadi kekalkan suasana harmoni yg dah sedia ada nih. Supaya generasi kemudian nanti dapat gak merasa nikmatnya hidup 1Malaysia ni.

Akhir sekali apa kata korang layan klip bebudak LimKokWing ni..tak rugi...



Sumber: Google


4 orang baru nak pergi PLKN.. isk isk..:

Lizzie Yasmin said... [Reply]

walaupun mcm nie, ada jugak yg sanggup pecah belah kn kita... memburukkan sesama kaum... no no no itu bukan adap timur.. tak baik berdengki kan...

Proud too be Malaysian..

Cik Aien said... [Reply]

1 malaysia :) adat duduk sebumbung maka kena la bersatu!

fairuz said... [Reply]

kita 1 bangsa kita 1 negara, kita satu matlamat...
oooOOOOoooooo..

kih3..oooooOoOo je yg best

soshylady said... [Reply]

Suka lagu nih...better than lagu faizal tahir..pd pendapat i la

Not Obsolete Yet. So Grab It!

One Step Ahead . No Turning Back